蟹肉罐頭一次食唔晒, 點算好

在新冠肺炎下, 大家都自己買餸食。尤其是在凍肉舖或網購凍肉、急凍海鮮產品。

Claw-naked

但究竟蟹肉罐頭, 這類冰鮮的產品如何保鮮? 一次過食唔晒成罐, 可以點處理?

等我街巿行者教教大家:

一、未開罐的罐頭

如果在街買冰鮮的產品, 記得儘量叫肉檔比冰你, 希望保存到產品的溫度到回家為止。

未開的冰鮮產品要放 0-4 保鮮格, 但也要留意儘量不要放雪櫃近門位置。因為雪櫃門附近溫差大, 最好放在雪櫃低層, 而且放入少少, 就必定夠凍!

二、開了的罐頭如何處理?

開了的罐頭切忌連罐再放入雪櫃!!!

如果你每次大概食 100g 計, 一罐罐頭有 1 磅的話, 最好分成三袋。食第一次用100g, 然後用三個密實袋, 儘量壓平, 越少空氣, 越平越好。因為: 1. 少機會讓有濕度的空氣在冰格結成冰晶體; 2. 一塊塊平放, 方便存放。

zipzap crab meat

將三個密實袋平放入冰格 (即 -18 的冰箱)

食用之前幾小時, 將其中一袋蟹肉放在 0-4 保鮮格解凍。

這種做法, 又衛生, 又慳地方, 可以一罐蟹肉食好多次呢!

發表回覆

你的電郵地址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

%d 位部落客按了讚: