街巿試食報告:安格斯西冷

街巿行者經常在各大超巿買肉食,目的是為消費者作測試。
今期我地測試安格斯西冷牛扒。
你可能會問:都是一塊安格斯西冷,點解超市可以買到咁平!
其實你錯了,應該問:「點解超市賣得咁貴都有人買」?


一、從包裝說起:
超巿的包裝一般較細,如網店買一塊安格斯西冷有 300-350g一塊, 但超巿會包裝到有兩塊,其實每塊只有 150-200g。又或者索性只買一塊 250g, 客人第一眼當然見到平啦!

二、從包冰講
超市比你你是有原因的,一塊 250g 扒,包冰 ,50g,點買得落手!但一般消費者第一眼是看不出來的。

三、鮮度
上星期街巿行者就瞻粗粗買左塊 3、40 蚊既安格斯西冷試。打算第一次煎到 well-done, 第二次煎到 medium。 點知唔使是第二次,第一次已經奶嘢。 竟然知道well-done之後食咗塊扒,唔夠一個鐘就肚痛肚屙。 其實解凍後都見到不妙㗎喇, 玉娟瓊脂肪之間嘅邊位有啲黑黑地, 不過打算戰術成熟唔怕啦, 結果都係會肚痛。

四、級數

安格斯牛扒其實分為 select, choice, prime, 分類主要是看扒身的花紋。而花紋就代表著脂肪是否平均, 這絕對影響口感及靭度。

所以大家出街買嘢或者網購千祈唔好貪平, 要搵啲信譽好 朋友介紹嘅網店。

Tagged , , ,

發表回覆

你的電郵地址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

%d 位部落客按了讚: